Charlotte kerti bogyósokkal

  • 2017.07.14.
  • 0


A Charlotte nevű desszert nemzetisége vitatott: lehet, hogy angol, lehet, hogy francia. Van, aki a babpiskóta használata miatt olasznak tartja. Ám ennek a változatnak a neve Charlotte Russe. Ráadásul a krém, amivel készül, az a bajor krém. Mindenesetre, úgy tűnik, ízig-vérig európai édességről van szó.
Elkészítése nem bonyolult, bár egy kicsit rafinált. Létezik spéci Charlotte forma, de ennek hiányában, ha mégis ragaszkodunk az eredeti formához,  egy mélyebb, közepes méretű tál is megteszi. Bár bizonyára nem véletlen, hogy a kész desszertet általában átkötik egy csinos szalaggal. Ennek hiányában ui. úgy tapasztaltam, hogy könnyen széteshet a díszes mű.
Igazi nyári desszert, hiszen sütni nem kell, és feldíszíthetjük bármilyen bogyós gyümölccsel.

Hozzávalók: kb. 25-30 drb. babapiskóta
kb. 50 dkg. vegyes, bogyós gyümölcs
A bajor krémhez: 5 tojás sárgája
20 dkg cukor
0,5 l tej
15 g zseletin por
2 dl tejszín

Elkészítés

A gyümölcsöket megmosom, hogy legyen idejük megszáradni.
A bajor krémhez a zselatint 3 ek vízben megáztatom. További kb. fél dl vizet hozzáadva,kevergetve, lassú tűzön felforrósítom, de nem forralom. Hagyom langyosra hűlni.
A tojássárgákat a cukorral és a tejjel elkavarom, majd lassú tűzön addig kavargatom, amíg kissé besűrűsödik. Forrnia nem szabad. 
A tojássárgás krémhez kavarom a feloldott zselatint és folpack-kal letakarva hagyom kihűlni. A tejszínt habbá verem és a krémhez adom.
Egy közepes méretű, mélyebb tálat kibélelek folpack-kal. A széleit kirakom babapiskótával. Az aljára kevés krémet teszem, majd egy sor babapiskótát. Erre egy réteg vegyes gyümölcs jön, majd megint krém, piskóta és mindaddig rétegzem, amíg a hozzávalók elfogynak.
Fontos, hogy a tál tele legyen, hiszen úgy lesz stabil formája, mikor megfordítom.
A tálat befedem alufóliával és néhány órára (még jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe teszem.
Tálaláskor a tál tartalmát megfordítva egy tányérra teszem. A fóliát eltávolítom, és a Charlotte-ot bogyós gyümölcsökkel koronázom.

Tipp 1: Szalaggal is átköthető, így még csinosabb és stabilabb lesz.
Tipp 2: A Charlotte-ot szokás úgy is készíteni, hogy a belsejébe csak krém kerül. Ekkor több krémre van szükség.