Epres tabulé

  • 2013.05.26.
  • 5

Sokan azt hiszik, gondolkodnak, pedig csak újrarendezik előítéleteiket.(William James)Nagyon szeretem az epret... én nem a hagymát is hagymával, sokkal inkább az epret is eperrel! És nem csak magában, nem csak porcukorral s tejföllel, nem csak fagyinak, nem csak sütiben. Hanem például az egyik kedvenc salátámban, a tabuléban is! Akik kedvelik a különleges, ezeregyéjszakás ízvilágot, azoknak nagyon be fog jönni azt hiszem.Hozzávalók 2 főre (előételnek):10 dkg kuszkusz,3 dl forróvíz,40 dkg eper, 1 nagy csokor petrezselyemzöld,kb. 15 nagyobb levél menta,2 újhagymának a zöld szára (el is hagyható),10 dkg főtt csicseriborsó (vagy ugyanennyi dióbél durvára vágva).Az öntethez:2 evőkanál eperszörp,1 késhagynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só (1 csapott kiskanálnyi kb.),1 pici gerezd fokhagymának is csak a fele péppé zúzva,1 evőkanál víz,2 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1/2 csapott mokkáskanál csilipehelyés ízlés szerint ha megkívánja a saláta: pár csepp citromlé. A kuszkuszt tegyük egy nagyobb tálba, öntsük rá a forrásban lévő vizet és fedjük le 10-15 percre egy tányérral. Közben vágjuk apróra a zöldfűszereket, mossuk meg az epret, szedjük le a leveleit és vágjuk negyedekbe. Amikor a kuszkusz beszívta a vizet, vegyük le a tányért róla és hagyjuk langyosra hűlni. Közben készítsük el az öntetet is. Mindent keverjünk el jó alaposan.Végül az epret, csicserit, zöldfűszereket keverjük el a kuszkusszal, s aztán az öntettel is. Kóstoljuk, s ha valami még hiányzik, pótoljuk. Nagyon extra, szerintem isteni finom.Főtt kölessel is tökéletes a kuszkusz helyett. Inspiráció: Casa Moro (a világ legjobb szakácskönyve... )