Sonkás nudligombóc tormamártással

  • 2013.04.04.
  • 4

"Ne félj az ismeretlentől"

Végül komolyan hinni kezdtem abban, amit a kutatás törvényének hívok. Nagyjából a következőt jelenti: ha elég bátor vagy, hogy hátrahagyj mindent ami biztonságot nyújtott - és lehet az bármi, az otthonod vagy a kedvenc éttermed, és elindulsz, hogy megtaláld önmagad, legyen az egy belső utazás vagy igazi út, tekints mindenre, ami az út során veled történik úgy, mint a kirakós egy darabjára, és fogadj úgy mindenkit, mintha a tanárod volna. Ha készen állsz arra, hogy egyszer s mindenkorra elfogadj néhány kellemetlennek tűnő igazságot magaddal kapcsolatban, akkor biztosan megleled, amit keresel. Őszintén hiszek ebben, mert ezt tapasztaltam.(Elisabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek)... egy éjjelszívdobogás hallatszik az ajtónál.Odakinn egy asszony áll a ködben,haja gallyakból, ruhája hínárból,s zöld vízcseppek hullanak belőle.Azt mondja: "Én te vagyok,és hosszú utat tettem meg.Gyere velem, mutatnom kell neked valamit..."Megfordul, hogy induljon, köntöse szétnyílik.Egyszerre arany fény ragyog... mindenütt arany fény..."(Clarissa Pincola Estes: Farkasokkal futó asszonyok, A tó mélyén élő asszony)Maradékhasznosítás. Maradt egy nagyon-nagyon kevés főtt sonka és torma. Szeretném leszögezni: nem kalóriaszegény fogás, és emellett abbahagyhatatlanul finom.Hozzávalók 4 főre:nudlitészta:50 dkg burgonya (héjastól mértem, tisztítás előtt),1 nagy tojás,2 csapott evőkanál búzadara,1 evőkanál olaj,só,és annyi liszt, amennyivel olyan tésztát kapsz, ami összeáll és úgy, hogy már nem ragad, kb. 10-15 dkg, mert burgonyafajtától is függ.Töltelék:10 dkg főtt sonka (az a legjobb ha van rajta zsíros rész is, mert így nem lesz száraz, ha csak száraz sonka maradt, kevés tejföllel lágyíthatunk a masszán, de maradjon formázható, ne legyen híg),10 dkg reszelt sajt,őrölt bors,pici kakukkfű.Mártás:4 dkg vaj,2 púposabb evőkanál liszt,só,1 púpos evőkanál tormakrém,kb. 4-5 dl tej.Plussz reszelt sajt a tálaláshoz.A burgonyát meghámoztam, sós vízben megfőztem, leszűrtem, öszetörtem és hagytam kihűlni. Míg hűlt, a sonkát ledaráltam és elkevertem a többi hozzávalóval.Mikor kihűlt a tört krumpli, hozzáadtam a tojást, búzadarát, kevés plussz sót, olajat és annyi liszttel, amivel jól formázható sem nem lágy, sem nem kemény tésztát kaptam, jól összedolgoztam. Lisztezett deszkán kinyújtottam fél centi vastagra, kis négyzeteket vágtam (olyan ötször ötösöket) és a közepükre az összedolgozott sonkás masszából kis golyókat formáztam. Aztán rádolgoztam mindegyikre a nudlitésztát, helyes kis gombócokat formáztam. Tényleg kicsiket csináltam, ebből a nagy szerintem nem szép, nem guszta. Olyan 3 centis kis golyóbisok lettek.Míg formáztam a tésztát, föltettem egy nagyobb fazékban vizet forrni sóval. És elkészítettem a mártást is, mire felforrt a víz.Vajat olvasztottam egy lábosban, lisztet szórtam bele, kissé átfutattam, aztán apránként tejjel felöntögettem, mindig simára keverve a mártást. Pontos tejmennyiséget ne várjatok, olyan mártás sűrűségű legyen a végére. Aztán belekevertem a tormakrémet és sóztam.Mikor forrt a víz, beletettem a kis gombócokat, nekem 36 lett ebből a mennyiségből. Onnantól számítva, ahogy feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főztem őket, majd szűrőkanállal kiszedtem. Azonnal tálaltam, mártással meglocsolva, reszelt sajttal megdíszítve.Nos, ez az éltel is a "tudtamtudtam, csak nem sejtettem" hogy ilyen jó kategória. Mert tudjuk: finom a nudli is, a sonka is, a torma is, de így együtt... több mint jó. :)Ez a töltelék egyébként tortellinibe, ravioliba is tökéletes.