Földimogyorós brownie

  • 2015.03.01.
  • 0

Múlt héten írtam arról, hogy sütöttem egy nagyon gyorsan elkészíthető és nagyon finom sütit. Olyat, aminek a nagyon zsúfolt és igencsak fárasztó napokban is jókedvvel áll neki az ember, és a végeredmény sem egy snassz kakaós szelet: a földimogyorós réteg egy kis csavart visz bele, kiemeli a tömegsütik közül (bár a nagy rohanásban sikerült kicsit túlsütnöm, de ezt most hagyjuk… a receptben természetesen a megfelelő sütési időt írtam le.).OK, nem egy képviselőfánk, és nem is olyan dekoratív, mint egy szépen felcsinosított mignon, de azért van annyira jó, hogy vendégségbe is el merje vinni az ember lánya. (Sőt, nekem annyira megtetszett, hogy ezt választottam a márciusi naptáras háttérképhez is.) Következzen hát a recept, amihez egy dolgot még hozzáfűznék: az itt leírt mennyiségekből készített brownie íze alapvetően csokis: a földimogyoró célja az volt, hogy egy kicsit megcsavarja a dolgokat, de ne domináljon, ne vegye át a csoki felett az irányítást (ez egyébként a képen is látszik: csak egy vékonyka mogyorós réteg van a sütin). Ha valakinek más a célja, és átütőbb földimogyorós ízt szeretne, akkor duplázza-triplázza meg a mogyorós réteg hozzávalóinak mennyiségét!Földimogyorós brownieHozzávalók:a tésztához:20 dkg vaj10 dkg étcsokoládé10 dkg tejcsokoládé5 tojás15 dkg cukor4 ek. kakaópor10 dkg liszta földimogyorós krémhez:10 dkg földimogyoró (sótlan, pörkölt; vagy ugyanennyi mogyoróvaj)50 g porcukor3 ek. tej5 dkg olvasztott vajA tésztához először összeolvasztjuk a vajat a csokoládékkal.Egy nagy tálban a tojásokat jól felhabosítjuk, elektromos mixer legnagyobb fokozatán kb. 5 perc alatt. Ehhez hozzákeverjük a cukrot, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládés keveréket (a mixert kisebb fokozatra véve), végül a kakaóport és a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.A földimogyorós krémhez először a földimogyoróból mogyoróvajat készítünk: konyhai robotgép késes darálójába tesszük, és addig daráljuk, amíg krémes állagú nem lesz (ez több percig is eltarthat). Ha kész, hozzákeverjük a porcukrot, a tejet és az olvasztott vajat, jól elkeverjük.A földimogyorós krémet egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején, majd a tepsit 180ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt kisütjük.Tipp: Ennél a receptnél az volt a cél, hogy a földimogyoró kicsit megcsavarja, érdekesebbé tegye a csokis brownie-t, de ne a mogyorós íz domináljon. Ha intenzív, átütő földimogyorós ízt szeretnénk, akkor a mogyorós réteg hozzávalóinak mennyiségét meg kell duplázni vagy triplázni.