Bryndzás-újhagymás koszorú

  • 2020.04.10.
  • 0

A húsvét közeledtével minden évben szívesen szörfözgetek a neten újabb és újabb kalácsformázási technikák után kutatva. Erre a jópofa készítési módra nemrég bukkantam rá, és ahogy az már lenni szokott, alig vártam, hogy kipróbáljam. Az eredetileg nagy koszorú helyett én 6 kisebbet készítettem, de persze nagyban is meg lehet sütni, és úgy szeletelni, mint a tortát. Sósan vagy édesen egyaránt tetszetős, és számtalan módon variálhatjuk a tölteléket. Én most egy sós változatot ötlöttem ki, amihez igazán illik a húsvéti sonka. Az ünnepre szerintem ízében és formájában is tökéletes választás. :)
Hozzávalók 6 darabhoz:Tésztához:45 dkg finomliszt, átszitálva + a dagasztáshoz5 dkg Graham búzaliszt7 dkg vaj5 dkg porcukor1 ek. só1 tojáskb. 2,5 dl tej2,5 dkg friss élesztő1 felvert tojás fele a kenéshezszezámmag a szóráshozTöltelékhez:12,5 dkg bryndza (esetleg házi túró)5 dkg tejföla felvert tojás másik felecurrypor vagy őrölt kurkumaőrölt fekete borssó3 dkg újhagymaelkészítés:A tésztához az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadunk 1 dkg porcukrot, 2 dkg Graham-lisztet, és simára keverjük a meglangyosított tej felével. Letakarva felfuttatjuk.A többi porcukorral, sóval vegyített kétféle lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, beletesszük a felfutott élesztőt, a tejben elkevert tojást, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, és negyedórát letakarva pihentetjük.A töltelékhez a felaprított újhagymát összekeverjük a többi hozzávalóval, és szobahőmérsékleten hagyjuk.Egy tésztagombócot lisztezett felületen 22-23 cm átmérőjű körlapra kinyújtunk, a közepére helyezünk egy 15 cm átmérőjű tányért/tálkát, és az azon kívül eső tésztaszélt körben bevagdossuk a tányérig. (Páratlan számú fülecskét kell kapnunk.)A kis füllentyűket keresztben egymásra hajtogatjuk úgy, hogy az első fülecske után a következőt kihagyjuk, és a harmadikat hajtjuk rá az előzőre. Ami pedig minden egyes hajtásból kimarad, azt a következő lépésben szintén felhajtjuk, miközben figyelünk arra, hogy a hajtásokkor mindig kimaradjon a következő fülecske. A hajtásokat jól lenyomkodjuk.Az így elkészített koszorúkat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk, majd 15-20 perc pihentetés után a közepüket villával megszurkáljuk, a fonott részt pedig lekenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámaggal.A közepükbe halmozzuk a tölteléket, és előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.sütési hőfok: 190°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percTipp:Házi tejfölbe tunkolva és pirított szezámmaggal pluszban megszórva pazar! :D p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }