Bryndzás lepény

  • 2022.04.16.
  • 4


Hozzávalók:2dl tejfél teáskanál kristálycukor2 dkg friss élesztő50 dkg sima kenyérliszt3 evőkanálolaj1 tojás1,5 teáskanál só2 db főtt krumpli (előző nap héjában megfőztem, másnap megpucoltamés finomra reszeltem)Tetejére:25 dkg bryndzakb. 35-40 dkg tejföl
ízlés szerint hagyma (én lilát tettem)pici köménymag (ízlés szerint)ízlés szerint húsos szalonna csíkokra vágva (helyette én most töpörtyűt tettem)vágott metélőhagyma (vagy petrezselyemzöld)A langyos tejhez hozzáadtam a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni. Azután hozzáadtam a tojást, beleszitáltam a lisztet, hozzáadtam a lereszelt főtt krumplit, sót, olajat és géppel kidagasztottam. Letakarva hagytam kelni kb. 1 órát.A bryndzát villával szétnyomkodtam, elkevertem a tejföllel. Ha kell, sózhatjuk, én nem sóztam, elég sós volt a bryndzától.Két részre osztottam a tésztát is
és a tejfölös-bryndzás masszát is, mert nem akartam nagyon vastag lepényt, de eredetileg egy tepsire volt írva a receptben.
A tésztát kinyújtöttam tepsi méretűre, betettem a kiolajozott tepsibe, megkentem a bryndzás-tejfölös masszával, rászórtam a töpörtyűt (vagy csíkokra vágott szalonnát), szeletekre vágott hagymát, metélőhagymát, köménymagot. Hagytam kelni ismét.Azután 220
fokos előmelegített sütőbe tettem, 10 perc után levettem a hőfokot 190 fokra és tovább sütöttem, amig a széle szépen megpirult. Ugyanígy megsütöttem a másik lepényt is.