Szederlekvár, azaz a dupla tartósítás esete

  • 2013.02.03.
  • 0

Tagja vagyok egy Facebook-os befőzős csoportnak, ahol a csoporttagok egy éven keresztül vállalták, hogy minden hónapban tartósítanak valamit. Ez nyáron a befőzések "fénykorában" nagyon flottul megy, na de jönnek a gyümölcsszegény hónapok! Ekkor kell elővenni egy adagnyi leleményességet és a nyáron lefagyasztott gyümölcsöket, amiből finom lekvár készülhet télvíz idején is.Hozzávalók:1 kg szeder (frissen szedett vagy fagyasztott kiengedve)25-30 dkg cukor (ízléstől és a gyümölcs édességétől függően)Dr. Oetker 3:1-ben zseléfix
Elkészítés:A szedret pépesítsük botmixerrel, adjuk hozzá a cukrot és a zselésítőt, tegyük fel a tűzre.Állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről.Addig főzzük a lekvárt, amíg egy hideg tálkára cseppentve, már nem folyik. A tisztára mosott befőttes üvegeket forró vizes tepsibe állítjuk, így nem fognak szétpattanni a forró lekvártól.Amint jónak találjuk a lekvárt, levesszük a tűzről, és az üvegekbe töltjük, majd lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Hagyjuk kihűlni - dunsztolni nem szükséges -, majd a végleges helyére tesszük a kamrapolcra.Ha magok nélkül szeretnénk elkészíteni, akkor pépesítés után cukor és zseléfix nélkül főzzük fel, majd passzírozzuk át. A továbbiakban a fentebb leírtak szerint járjunk el.