Fűszeres narancslekvár
- 2013.01.12.
- 2
Az egyik gasztroajándék volt karácsonykor ez a finom fűszeres narancslekvár.
Hozzávalók: 500 g narancsgerezd (előkészítve mérve) 300 ml narancslé (4 nagyobb narancs kifacsart leve, vagy bolti 100 %-os, cukrozatlan narancslé) 1 tasak vaníliás cukor fél-fél teáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és csipetnyi gyömbér 250 g cukor 1 tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix Elkészítés: A narancsokat meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk (vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcshúst "v" alakban), közben a levet fogjuk fel. A narancsokat facsarjuk ki (vagy a boltit használjuk), és mérjünk ki 300 ml-et. A narancsgerezdeket és a narancslevet egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a dzsemfixet és a fűszereket. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről. Tisztára mosott üvegekbe töltjük, csavaros tetővel zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre őket. Nem kell megijedni, elég folyós lesz a végén, de már másnap ilyen lesz, mint a fotókon látható. Úgy ellenőrizhetjük a lekvár állagát főzéskor, hogy egy hideg (pl. hűtőben lehűtött) tányérkára cseppentünk belőle, ha pár perc múlva nem folyik szét, akkor készen vagyunk.