Birsalmalekvár

  • 2013.01.12.
  • 1

A birsalma sajtot nem annyira
kedvelem, így a kertben termett birsalmákból lekvár készült inkább.Hozzávalók: 900 g birsalma (előkészítve mérve) 350 g alma (pl. Jonathan, előkészítve mérve) 250 ml víz 350 g cukor 1 tasak Dr. Oetker citromsav 1 tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfixőrölt fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint Elkészítés: A birsalmákról kendővel, szárazon ledörzsöljük a bolyhokat. Megmossuk, lecsöpögtetjük, szárától megtisztítjuk, majd negyedekre vágva eltávolítjuk a magházat, és kimérünk 900 g-ot. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedelve kivágjuk a magházat, apróra daraboljuk, és kimérünk belőle 350 g-ot. Annak érdekében, hogy a birsalma és az alma ne barnuljon meg, tegyük a feldarabolt gyümölcsöt citromos vízbe. Ehhez keverjünk el 1 liter vízben 1 tasak citromsavat. A feldarabolt gyümölcsöket a kimért vízzel, cukorral és a fűszerekkel együtt felforraljuk, puhára főzzük. Pépesítjük botmixerrel, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, nagy lángon felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett legalább 3 percig forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített, tisztára mosott üvegekbe töltjük (az üvegeket forró vizes tepsibe állítsuk, így nem repednek meg a forró lekvártól). Lezárjuk csavaros tetővel, majd 5 percre fejre állítjuk.