Svéd mandulatorta

  • 2013.06.06.
  • 0

Ma Svédországban nemzeti ünnep van. A svéd zászló napja, és I. Gustav Vasa svéd király trónra lépésének évfordulója. Ennek örömére egy klasszikus svéd finomságot hozok: a svéd mandulatortát. Nagy előnye, hogy liszt érzékenyek is fogyaszthatják, mert nincs benne liszt. A receptet egy svéd honlapon találtam.Hozzávalók: (20 cm-es tortához)75 g darált mandula
6 tojásfehérje10 dkg cukorKrémhez:4 tojássárgája2 dl tejszín5 dkg cukor1 csomag vaníliáscukor125 g vajTetejére:25 g szeletelt mandulaA tojásfehérjét a kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és beleforgatjuk a mandulát is. A tésztát kettő felé szedjük, és sütőpapírral kibélelt tortaformákba öntjük őket. 180 fokon 15-20 perc alatt sülnek meg.
A krémhez a tojássárgáját, cukrot, tejszínt és vanillincukrot összekeverjük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a vajat.A torta egyik lapját, megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másik lapot, és a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Szeletelt mandulával díszítjük.