Tejszínes hagymakrémleves házi cipóban

  • 2020.07.04.
  • 7

Az egyik kedvenc levesem, a gyerekek is nagyon szeretik. Főleg, ha tányér helyett frissen sütött cipóban tálalom. :))·







1 kg vöröshagyma·







3 gerezd fokhagyma·







2
közepes méretű krumpli·







2 dl főzőtejszín·







kb 1,5 liter húsleves alaplé·







só, bors, csipetnyi szerecsendió·




7dkg vaj·



1
evőkanál liszt·







reszelt sajt, pirított bacon a tetejéreA hagymát megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd a vajban gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, picit átkeverjük.
A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a megdinsztelt hagymához. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük.Felöntjük 1,5-2 liter alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. 1-2 kocka elég. Fedő alatt takarékon addig főzzük, míg a krumpli is megpuhul.
Ha elkészült, levesszük a tűzről, botmixerrel krémesre turmixszoljuk, majd belekeverjük a tejszínt, összefőzzük és már készen is van!
Ha szükséges utánaízesítünk, kevés szerecsendiót szórunk a tetejére.
Tálaláskor a cipók tetejét levágjuk, a belsejét kiszedjük. Belemerjük a levest,
sajtot reszelünk a tetejére és megszórjuk a pirított baconnel.
A cipó hozzávalói és elkészítése:
·



1 kg fehér liszt·







100 ml étolaj·







5 dkg
élesztő·







2 evőkanál só·







1 ek cukor·




kb. 3 - 3,5
dl víz és 1 dl tejAz élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk,
hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, olajat, sót, adagonként a vizet, majd robotgéppel elkezdjük dagasztani. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk.Ha szükséges, további langyos vizet adhatunk hozzá. A tészta akkor jó, ha nem ragacsos és
elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 40-45 perc.
Ha már megkelt, lisztezett deszkán zsemleméretű cipókat formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. Én hat részre szoktam osztani a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a cipók tetejét vízzel bespricceljük, vagy egy ecset segítségével vékonyan bevizezzük,
majd betesszük a sütőbe és
kb. 25 -30 perc alatt készre sütjük.Ebből az adagból 6 cipót készítettem.

Címkék

Levesek Tejszínes