Saláta vacsorára

  • 2013.05.30.
  • 3

Volt egy időszak, amikor rendszeresen készítettem salátákat vacsorára, de ezek inkább tél idején voltak.Azután jöttek a tavaszi saláták, amikor már ki voltunk éhezve a frissre. Aztán szünet. Nem tudom, miért maradtak el, de a fiam már kezdte hiányolni.Valahogy nem volt ötletem, nem volt időm a szokásos másnapra készülő ebéd főzése mellett. Aztán jöttek most a újra a színes, friss zöldségek és kedvem támadt a salátákhoz. Örök szerelem a rukkola, egyszerűen nem tudom megunni. Az enyhén kesernyés íze olyan kontrasztot ad a zöldségeknek, hogy egyszerűen nem lehet kihagyni.A koktélparadicsom édes íze semmilyen érett paradicsommal nem helyettesíthető, ráadásul megsütve összehasonlíthatatlanul finomabb a nyári sült paradicsomnál is.1/2 kg apró szemű újkrumpli45 dkg mirelit szálas zöld színű zöldbab2 db. debreceni kolbász / a helyi hentesünk készítette /15 dkg krémfehérsajt30 dkg rukkola2 ek mézes mustár vagy magos mustár1/2 citrom levefrissen őrölt bors1 db kisebb sárga patisszon40 dkg koktélparadicsom3 szál újhagymaolívaolajAz ilyen salátáknál nem luxus az olívaolaj, mert ízt ad az ételhez, de természetesen bármilyen olaj megfelelő.Az olajon megpirítottam a kisebb darabokra vágott, megmosott újkrumplit.Amikor félig megpirult, hozzáadtam a csíkokra vágott kolbászt és együtt pirítottam tovább. Igyekeztem igazán pirítani.A végén rádobáltam a ferdén felszeletelt hagymát, de azt már nem pirítottam.Nem hagytam ki a sót, tényleg nem sóztam meg.Amikor megsült minden, akkor kiszedtem és a zsíros olajban megpirítottam a ferdére szeletelt sárga patisszont. Ezt picit megsóztam.A babot sós vízben roppanósra főztem, leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem, hogy kihűljön.Közben a salátaöntetet elkészítettem úgy, hogy a mustárt és a citromlét összevertem a sajttal. Kicsit darabos lett, de később szétmorzsolódott. Borsot tette rá.A rukkolát és a babot beleforgattam az öntetbe, de beleöntöttem a sütés után visszamaradt olajat is.Most egy kicsit alaposabban össze kellett forgatni, hogy a sajt megadja magát.Beletettem a felvagdosott paradicsomokat és a patisszont is és jól átkevertem.A tányérokba tettem a saláta zöld részéből, erre kolbász és burgonya darabok kerültekEzután ismét a zöld saláta következett, a tetejére pedig újra a sült burgonya és kolbász.Ha lett volna friss petrezselyemzöld itthon, azzal is megszórtam volna, de így is nagyon finom volt!Bőséges három adag lett belőle / két férfi + egy női / , mert kenyeret nem ettünk hozzá.