Trüffelgyolyós narancstorta cointreau-vel

  • 2012.09.27.
  • 3

Édesanyám születésnapja volt a napokban, amire Mohától vettem neki egy szépséges mézeskalácsdobozt (az egy hetes Pécsi utazás mellé). Már Anyuval múltkor nézegettük Moha oldalát és nagyon-nagyon dícsérte a sok szép mézeskalácsot. Így jutott eszembe, hogy vegyek neki egy ilyen dobozt. Mivel enni nem biztos, hogy meg is enné a mézeskalácsot, ezért kértem Mohát, hogy a dobozt karácsonyfa díszekkel tegye tele. Hát íme az ajándék:A születésnapra tortát is sütöttem - sok minden más mellett - egy narancsos, mascarponés, cointreau-s tejszínes tortát, amire díszítésképpen fehércsokis, cointreaus, mandulába forgatott trüffel golyókat tettem. Hát remek lett az íze (főleg a golyónak, amiből még maradt is, eltettem, jó lesz bonbonba.)
Hozzávalók8 tojásból piskótaKrém:5 tojás sárgája 25 dkg mascarpóne5 dl tejszín1 nagy narancs2 evőkanál zselatin15 dkg cukorvaníliáscukor
cukrozott narancshéjTrüffelgolyó:
20 dkg fehércsoki2 dl tejszín5 dkg vajnarancshéjcointreaumandula forgács
Elkészítés:Megsütjük a piskótát 8 tojásból.A krémhez az 5 tojássárgáját jól kikeverjük a cukorral, vaniliáscukorral, hozzáadjuk a narancs lereszelt héját és a kicsavart levét, majd a mascarpónét. A zselatint feloldjuk kevés melegvízben és hozzákeverjük. A tejszínt felverjük és óvatosan a krémhez keverjük. Beletesszük a cointreau-t (ízlés szerinti mennyiséget) és a cukrozott narancshéjat (nekem most a nyáron Görögországból hozott, mézben eltett narancshéjat sikerült beleaprózni, ISTENI lett!!).A golyóhoz felmelegítjük a tejszínt, elkeverjük benne az apróra tördelt csoki és a vajat, símára keverjük (vigyázat, a fehércsoki rettentő gyorsan odakap, ne melegítsük túl - én már jártam így).
Tegyük egy éjszakára hűtőbe, majd keverjük át a robotgéppel és ízesítsük frissen reszelt narancshéjjal és cointreau-vel. Két kiskanál segítségével golyózzuk ki, forgassuk meg mandula forgácsban (máskor a mandulát meg fogom pirítani, úgy finomabb lett volna) és díszítsük meg vele a tortát.Próbáljátok ki, nem nehéz elkészíteni és nagyon finom!Jó étvágyat hozzá!