Csordultig a szívem, finom a májam!

  • 2014.02.27.
  • 3

Valentin-napra úgy döntöttem, itt az ideje kicsit változtatni a szokásos halas akármi, caprese-falatka, olívabogyó, kesudió aperitif-felálláson. A halnak adtam kimenőt, őt cseréltem csirkemájra, mert amellett, hogy az alábbi kence fergetegesen finom, ha jól belegondolunk, szexi is. Pláne, ha nem májkrémnek, hanem paténak hívjuk. Ráadásul könnyen, gyorsan, sőt mi több, előre elkészíthető, ami ugye csöppet sem hátrány egy négyfogásos vacsora esetében. És ha még ez sem lenne elég indok, bőven marad belőle másnapra is, így ha az embernek nincs kedve egy ilyen vacsora után ismét konyhatündérkedni, csak egy szép darab kenyérért kell leszaladni a pékségbe, és már ismét ehetünk is.
Sőt, ha jobban belegondolunk, nem is kell semmiféle eseményre várni, hogy elkészíthessük, mit nekünk aperitif-alkalom! Ma este bolognai spagettit készítek, amihez 50 gramm csirkemájat használok, amit ellenben 35 dekás kiszerelésben szerzek be. Úgyhogy ahelyett, hogy a korábban megszokottak szerint a maradék megtisztított májat lefagyasztanám, készítek a patéból egy újabb adagot – pirítóson, erős paprikával mennyei lesz reggelire vagy 4-5 napig!
Konyakos-szalonnás csirkemájkrém
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
50 g húsos szalonna - felkockázva
1 kisebb vöröshagyma – finomra vágva
35 dkg csirkemáj – különböző hártyáktól, egyebektől megtisztítva
2 evőkanál vaj
2 evőkanál konyak
só és frissen őrölt bors

Felhevítek egy nagy serpenyőt, beleöntöm az olívaolajat, majd rádobom a szalonnát, és 1-2 percig kevergetem, míg elkezdi kiadni a zsírját. Ekkor hozzákeverem a felkockázott hagymát is, és további néhány perc alatt puhára főzöm, majd szűrőlapáttal robotgépbe szedem.
A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadom a vajat, felhevítem, majd oldalanként nagyjából 2 perc alatt megpirítom benne a csirkemájakat – az a cél, hogy a közepük még zamatosan rózsaszín maradjon. Sózom és borsozom, majd az alattuk lévő zsiradékkal egyetemben a robotgépbe kanalazom őket.
A serpenyő alatt maximálom a lángot, majd beleöntöm a konyakot, alaposan körbelötykölöm, hogy felszedjem vele az esetlegesen leragadt pörcöket, a felére beforralom, majd ezt is a robotgépbe öntöm. Végezetül az egészet homogén masszává pürésítem, majd ellenőrzöm a fűszerezést, és ha kell, adok még hozzá sót avagy borsot.
Crostinin tálalom petrezselyemmel díszítve. (A crostinihez előmelegítem a sütő grillfokozatát 200 fokra. Egy darab bagettet olyan egy centis darabokra vágok, és mindkét oldalát lekenem kevés olívaolajjal. Sütőpapírral borított sütőlemezen oldalanként olyan 2-3 percig grillezem, míg csodásan ropogós, és szépségesen aranyszínű lesz.)
Ami egyébként a vacsora többi részét illeti, az előétel burgundi csiga volt. Na ezzel nem volt dolgom, mert egyszerűen megvettem a boltban, itthon meg csak betoltam átmelegedni a sütőbe.
A főétel kacsamell lett juharszirupos szósszal, erdei gombákkal, spenóttal és krumplipürével (azt külön minitányéron tálaltam). Ezt a receptet követtem lényegében, a kacsasütést leszámítva, merthogy az ott ismertetett metódus a mi ízlésünk szerint túlsütött húst eredményez. A szószon egyébként változtatnék, ha újra készíteném – növelném az ecet mennyiségét, mert Monsieur-nek túl tömény volt, bár egyébként így is finom.
Ami a desszertet illeti, Julia Child utasításait követve Sába királynő tortáját sütöttem meg. Na azt a receptet mindenképpen az ízlésünkre kell szabnom, mert nekünk túl édes lett, túlságosan átsütött, és a tetején a csokibevonatban borzalmas a rum. Sok vaníliasodóval azonban így is gyorsan fogyott.