Sajtburger

  • 2013.06.04.
  • 5

Hát igen, gyengéim a gyorskaják. Hamburgert a közelmúltig nem készítettem itthon, bolti zsemlét nem akartam használni, bolti húspogácsát meg főleg nem. Nemrég megtaláltam a tökéletes hamburgerbuci receptjét Limaránál, már nem csak hamburgerhez készítem, a gyerekek csak úgy is imádják majszolni. A húspogácsához nem találtam normális magyar receptet, mindegyikhez tojás volt, meg zsemle, mint a fasírthoz. Végül simán az ízlésemre adva összekutyultam az alábbi, roppant egyszerű husimasszát.
Szóval azt gondolom, minden nagyképűség nélkül, sikerült a tökéletes sajtburgert megalkotni, Persze, nem a fogyókúrázóknak (én is csak csipegettem belőle, nem lehetett kihagyni), de aki az ízekbe szerelmes és szeretné megérteni, hogy mitől hízott el egy kontinens, az mindenképpen próbálja ki!


Sajtburger
 
Hozzávalók 6 óriás darabhoz:
 A zsemléhez:
2 dl langyos tej
2 ek cukor
1 tk só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
60 dkg kenyérliszt (BL80)
2 dkg élesztő
+ 1 tojás, szezámmag a tetejére
 
A húshoz:
60 dkg darált marhahús
5 dkg füstölt, húsos szalonna
1 ek mustár
1,5 ek Worcesteshire-szósz
1 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
 
A hamburgerhez:
1 nagy hagyma
2 paradicsom
2 nagy csemege vagy kovászos uborka
6 szelet cheddar sajt
6 levél saláta
Mustár, kechup, majonéz, Tabasco ízlés szerint
 
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a morzsolt élesztő, megvárjuk, míg felfut. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
Deszkára borítva ismét átgyúrjuk, 6 darabba vágjuk. Mindegyiket külön átgyúrjuk, cipókat formázunk belőle. Egy sütőpapírral leterített tepsire ültetjük, ismét letakarjuk és duplájára kelesztjük a bucikat. Ha nem akarunk túl nagyokat, lehet több darabra is osztani a tésztát.
200 fokra előmelegítjük a sütőt (légkeverésesben 180). A zsemlék tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. A sütőben barnára sütjük.
A szalonnát ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, apróra vágott, pirított hagymával, mustárral, Worcester-szósszal, átnyomott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk (én sokat). 6 részre osztjuk, tetszés szerinti méretű pogácsákra formáljuk (én a laposat részesítem előnyben, de akinek az tetszik, lehet fasírtalakú is). Forró teflonserpenyőben olaj nélkül, vagy még jobb, ha grillrácson, mindkét oldalát kisütjük. Mikor megfordítjuk, rátesszük a sajtszeleteket, hogy ráolvadjon.
A hagymát, paradicsomot, uborkát vékonyan felkarikázzuk, a salátát, ha nagyok a levelek, összetépkedjük. A zsemléket kettévágjuk, a belső felüket is megsütjük, -grillezzük. Az alsó felére nyomjuk a szószok közül, amelyiket szeretjük, rátesszük a sajtos húst, rá a zöldségeket ízlés szerint. Végül ráültetjük a bucik tetejét, rögtön tálaljuk.
Ha ragaszkodunk az amerikai hagyományokhoz, sült krumplit kínálunk mellé :)