Eperzselés-tökmaglisztes túrótorta (sütés nélküli)

  • 2022.08.17.
  • 5

Ez a a sütés nélküli túrótorta akkor készült, amikor nagy hőség volt, és nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt. Most ismét meleg napok jönnek, készítsétek el bátran! Nagyon finom minden réteg és látványra sem utolsó, színekben pont passzol a nemzeti ünnephez. :) (Hozzáteszem a recept megalkotásakor ez nem volt szempont.)Epres-tökmaglisztes túrótortaHozzávalók:A kekszalaphoz:80 g darált háztartási keksz (nálam Detki hozzáadott cukor nélküli)70 g tökmagliszt50 g vaj2 evőkanál folyékony édesítőszer1 kiskanál vanília kivonat1 kiskanál fahéj2 kiskanál útifűmaghéj (segíti a tészta összeállását)kevés víz vagy tejTúróréteghez:500 g túró200 g mascarpone2 dl görög joghurtédesítő ízlés szerint15 g zselatinEperzseléhez:300 g eper1,5 dl víz2 tasak tortazseléédesítő ízlés szerintElkészítés:A kekszport, az útifűmaghéjat és a tökmaglisztet összekeverjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliát és az édesítőt, majd a vajjal elmorzsoljuk. Annyi vizet/tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. A tésztát tortaformába nyomkodjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük.Egy tálba tesszük a túrót, a mascarponét, a görög joghurtot, az édesítőszert és botmixer segítségével krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzáadjuk a krémhez és a lehűlt tökmagos kekszalapra öntjük. Visszatesszük a hűtőbe minimum 3 órára.
Az epret az édesítővel pürésítjük, majd hozzáadjuk a vizet. Ebben elkeverjük a tortazselét, feltesszük a gázra és felforraljuk. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd az eperzselét a megkeményedett túrókrémre öntjük és a tortát visszatesszük a hűtőbe legalább 2 órára.